Procedé Dura2

dubbele behandeling, kwaliteit in het kwadraat

1e traditionele impregnatie onder vacuüm in hogedrukketel met heel hoge concentratie groene zouten

arrow-process-white

Volledige droging van het geïmpregneerde hout

arrow-process-white

2e diepe impregnatie onder vacuüm in hogedrukketel met heel hoge concentratie groene zouten en bruin kleurmiddel.

DURA² garandeert u Kwaliteit in het Kwadraat dankzij onze dubbele impregnatie in een hogedrukketel onder vacuüm, en dankzij de gecontroleerde droogprocessen.

Het gedroogde blanke hout wordt voorzien van de labels en van de unieke code waarmee het hout van de klant op te volgen is.
Dat wordt op de wagentjes geladen de ketel binnengereden om een eerste keer behandeld te worden.

De deur van de ketel wordt gesloten en het volledig computergestuurde impregneerproces wordt gestart.

Afhankelijk van de behandeling en van het soort hout wordt er een bepaalde hoeveelheid product onder vacuüm en met hoge druk in het hout gedrukt. Dit duurt ongeveer 2 uur. Na deze eerste behandeling wordt het behandelde hout uit de ketel gehaald en droogt het op de vloeistofdichte vloer. Voor een standaardbehandeling stopt het procedé hier.

Voor DURA² wordt er echter steeds gewerkt met de hoogst mogelijke concentratie impregneermiddel en wordt het hout tot verzadiging geïmpregneerd. Dit proces duurt 4 tot 6 uur.

DURA² hout wordt minimaal 6 maanden in open lucht gedroogd. Hierdoor komen er spontaan barsten in het hout.

Daarna wordt het hout een tweede keer behandeld met een oplossing met maximale zoutconcentratie en een toevoeging van het speciaal voor DURA² ontwikkelde kleurmiddel. Het spintgedeelte van het hout wordt dus een tweede keer verzadigd met impregneermiddel, wat daarenboven nu ook doordringt tot diep in de barsten. Hierdoor is jouw DURA² hout nu optimaal beschermd.

Als het hout de tweede keer uit de ketel komt, heeft het dezelfde mooie kastanjebruine kleur als die van creosoot maar zonder de zo herkenbare doordringende geur (en zonder de andere nadelen).

Ten slotte zorgt het kwaliteitslabel voor de unieke afwerking, voor de garantie en als visitekaartje van dit hoogkwalitatieve hout.

garantie-dura

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een hogedrukketel?

Hout dat in een hogedrukketel behandeld wordt, kan met een spons vergeleken worden. Zoals een spons die verzadigd is met water, is nat hout ook verzadigd, en kan er niets meer aan toegevoegd worden. Nat hout moet dus eerst gedroogd worden zodat de poriën product kunnen opnemen. Nadat het hout gedroogd is, zal de lucht in de poriën vervangen moeten worden met impregneermiddel.

In een hermetisch afgesloten hogedrukketel zuigen krachtige vacuümpompen zoveel mogelijk lucht uit de ketel en de houtstructuur. Hoe sterker het vacuüm, hoe meer verduurzamingsoplossing kan worden opgenomen.

Terwijl het vacuüm in stand wordt gehouden, wordt de ketel helemaal vol impregneermiddel gezogen tot deze helemaal vol is.

Vervolgens duwen drukpompen het impregneermiddel onder extreem hoge druk diep in het hout. Zodra de nodige vloeistof in het hout is gedrukt, wordt de overtollige vloeistof terug weggepompt naar een voorraadtank.

Ten slotte wordt er een laatste vacuüm gecreëerd om zoveel mogelijk uitlekken van het impregneermiddel te voorkomen.

Waarom wordt het bruine kleurmiddel pas bij de tweede behandeling toegevoegd?

Ook al is het verschil in penetratiegraad tussen de behandeling met enkel zouten en deze met zouten+ extra kleurmiddel niet significant, toch vermindert het viskeuzere kleurmiddel de penetratiegraad van de zoutoplossing. Vandaar dat we de kleuring, waardoor het hout zijn mooie kastanjebruine kleur krijgt, pas tijdens de tweede behandeling toevoegen, zodat een optimaal resultaat verkregen wordt. Bovendien blijft die bruine kleur meer aan het oppervlak zitten en zal ze met de tijd op een volledig natuurlijke manier vergrijzen.